Jubilee Park Playground

“Creating conversations and inspiring play – a shade structure as functional as it is beautiful”

Executive Summary

The refurbishment of Jubilee Park in the inner-city suburb of Glebe was an important project for the local community. Working in close partnership with the City of Sydney and Sue Barnsley Design, the Fleetwood Urban team was engaged to deliver a centrepiece of one of the new play structures – a geometrically complex ‘butterfly’ fabric shade shelter, as beautiful as it is functional.

Client

City of Sydney

Completed

2014

State

NSW

Design Partners

Sue Barnsley Design

Scope of Work

Deliver, Detail

Fleetwood Involvement

Fleetwood Urban was chosen to construct the intricately detailed geometric structure of the new shelter. Working in collaboration with Sue Barnsley Design we explored the best ways to maximise the creative and structural integrity of the structure. To minimise disruption to the local community, the shelter’s frame was manufactured off site using our extensive facilities in Sydney. The shade element was then assembled onsite using reinforced edge and rope tensioning to hold the stunning ‘lime fizz’ shade fabric in position.

More Project Information

1

Sue Barnsley Design was tasked with designing a new shelter that would add a creative point of interest to the popular play structure at Jubilee Park, whilst simultaneously providing much needed shade for visiting children and families.

2

The complex detailing of the shelter required careful fabrication management and an exhaustive QA process. It was important for the final structure to remain true to the creativity of the original design, but it also needed to be durable enough to withstand the elements, requiring minimal ongoing maintenance.

3

Fleetwood had to find new and innovative ways to keep the unique structure standing, while still maintaining its slimline aesthetic. Anti-bird spikes were designed to look like part of the organic form. Other challenges in the shop detailing process were overcome creatively by our highly skilled team of engineers and draftsmen.

4

  • Very intricate truss construction
  • Free flowing form was maintained
  • Design aesthetic from the architect was respected
  • No visible ground fixings
5

  • Shade cloth
  • Rope
  • Mild steel
6

Given the shelter’s connection with the ground, managing climbability was a key consideration. A rigorous Safety in Design process was used to document all potential risks and help implement changes to minimise them.

7

The shelter instantly became a visual centrepiece in the refurbished Jubilee Park play structure. Day in, day out, its striking lime green design continues to catch the eye of children, families and passers-by, creating conversations and inspiring play.

8

As Sydney summers become increasingly unforgiving, the shade shelter plays an important role in encouraging more local families to enjoy this newly refurbished inner-city play space. It’s a place where adults can relax and children can play safely, all year round.

Awards

Award Name Location Year
AILA NSW - Medal for Landscape Architecture Jubilee Park Playground 2014