Woolwich Dock

“Creating a stunning new harbour lookout on sandstone cliff-top, smoothly and safely”

Executive Summary

Located on the north side of Sydney Harbour, Woolwich Dock is a maritime precinct steeped in history. While the main attraction is the dock itself – a unique 300m-long cut in the sandstone cliffs – the cliff-top above provides sweeping views of the city, the Harbour Bridge and Cockatoo Island. The adjacent ‘Goat Paddock’ is also an ideal picnic spot. The Sydney Harbour Foreshore Authority decided to make the most of the site’s natural geography by installing a stunning new community lookout. Renowned landscape architectural firm, ASPECT Studios, was engaged to provide the design and, thanks to our proven ability to execute complex high-risk installations of this type, Fleetwood was contracted to turn their design vision into reality.

Client

Sydney Harbour Foreshore Authority (SHFA)

Completed

2009

State

NSW

Design Partners

ASPECT Studios

Scope of Work

Deliver, Detail

Fleetwood Involvement

Due to the challenging nature of the site, the planning stages were vital for the Woolwich Dock project. Once appointed, we collaborated closely with ASPECT Studios to refine their original design vision and identify the safest and most efficient way to deliver the lookout within budget. The approved design featured a stunning cantilevered platform, with materials and finishes hand-chosen to suit the industrial maritime context. This included universal steel beam sections, heavy gauge hardwood decking, mass concrete elements, micaceous iron oxide protective coatings (as used on the Sydney Harbour Bridge) and stainless steel fittings. For the gates that lead into the adjoining clifftop ‘Goat Paddock’, we used plate steel and picket gates to successfully achieve the aesthetic desired by the architect.